Digital resources in the Social Sciences and Humanities OpenEdition Our platforms OpenEdition Books OpenEdition Journals Hypotheses Calenda Libraries OpenEdition Freemium Follow us

Breu crónica del Congrés “El patrimoni musical de la Corona d’Aragó (1418-1707)”

Els passats dijous 21 i divendres 22 vaig participar al Congrés Internacional El patrimoni musical de la Corona d’Aragó
(1418-1707): Estat de la recerca, difusió del coneixement i reptes en el segle XXI. El congrés també es desenvolupava divendres de vesprada i dissabte de matí però malauradament no vaig poder quedar-me. Vull agrair a Paco Villanueva i Rosa Isusi, com directors del congrés, la invitació a participar en aquest esdeveniment.

El congrés estava organitzat en dues parts. Una sobre la investigació històrica i l’altra sobre la transferència i la difusió social. En el meu cas, vaig participar com a ponent en la taula sobre el segle XVI: Sessió 2. Els Àustries majors (1516-1598). La integració dinàstica i cultural en la monarquia hispànica, amb una ponència sobre “Música, músics i pràctiques musicals a l’entorn nobiliari”. El propòsit general de la meua intervenció, més que fer una síntesi (que caldrà en el futur) era plantejar una sèrie de reptes i qüestions sobre els enfocaments historiogràfics i mostrar com la potència i magnitud de la cort virregnal a València des de 1519-1550 ha marcat la major part d’investigacions sobre música a l’entorn nobiliari valencià (i en certa mesura a la Corona d’Aragó). A partir d’alguns exemples d’estudiosos d’altres disciplines, com Teresa Valls en el teatre o Escartí en literatura, la historiografia musical ha deixat de banda què passava a les cases nobles dels ducs de Sogorb (Aragó i Cardon), ducs de Gandia (Borja) o els comtes d’Oliva (Centelles) o Albaida (Milà). Sense entrar a fons perquè no era possible per falta de temps, vaig aprofitar per posar en qüestió les afirmacions sobre la pertinença de les fonts musicals vinculades a aquesta cort: el Cançoner d’Uppsala (també conegut com Cançoner del Duc de Calàbria) i el Cançoner de Gandia. Sobre aquests dos importantíssimes fonts musicals que recullen, sense dubte, part de la música que s’escoltaria a la cort virregnal valenciana encara estem molt lluny de conèixer en profunditat la seua concepció, circulació, transmissió de repertori i ús real. Tenim més preguntes que respostes. Agraïsc a Paco Villanueva algunes notícies que encara ens obrin més dubtes sobre les vinculacions del Cançoner de Gandia.

Les intervencions en general van resultar enriquidores per a un públic, no massa nombrós, no versat habitualment en els temes musicals a la Corona d’Aragó. El congrés no va presentar massa debats interessants. El congrés, com la majoria, és un bon lloc per trobar-se i retrobar-se amb els i les col·legues de disciplina que sempre és enriquidor.


OpenEdition le sugiere que cite este post de la siguiente manera:
Ferran Escrivà Llorca (25 de marzo de 2019). Breu crónica del Congrés “El patrimoni musical de la Corona d’Aragó (1418-1707)” FERRAN ESCRIVÀ-LLORCA. Recuperado 14 de enero de 2025 de https://fescriva.hypotheses.org/1218


También te podría gustar...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.