Publicació article “Algunes consideracions sobre la música de banda a Oliva fins la primera meitat del segle XX”

S’ha publicat fa uns dies el meu darrer article “Algunes consideracions sobre la música de banda a Oliva fins la primera meitat del segle XX” a la revista Cabdells. Revista d’Investigació que edita l’Associació Cultural Centelles i Riusech.

A Oliva, la banda de música és centenària. Caldria dir, d’una manera més correcta, que hi ha música de banda a Oliva des de fa més de cent anys. Ni es coneix la data d’una fundació ni d’uns inicis d’una activitat regular, però hi ha consens a establir que la creació hauria estat en les darreres dècades del segle. El ben cert és que no hi ha dades fefaents que ho puguen corroborar, així com tampoc no hi ha hagut l’interés o la necessitat de conéixer més a fons el passat musical de la ciutat. Aquest article no és un treball profund de recerca, sinó un intent d’aproximació a partir d’un apropament al fenomen bandístic a Oliva des des de metodologies com l’anàlisis i l’observació de fons fotogràfics i l’estudi de la premsa escrita. No s’ha entrat a valorar a fons fonts primàries fonamentals conservades en arxius municipals, eclesiàstics o personals, ni s’han emprat ni s’han emprat altres metodologies etnogràfiques que serien més adients en treballs de recerca d’aquest tipus. L’objectiu és mostrar que la història de la música de banda Oliva encara està pràcticament per investigar i que és un bon camp d’actuació per a fer recerca i conéixer millor aquest fet social i cultural tan vinculats als pobles valencians.

En l’article he pogut actualitzar allò que habitualment coneixem sobre la música de banda a Oliva, alguns directors que desconeixia que havien passat per Oliva, la creació de diverses escoles de música municipal i lalgunes peces musicals vinculades a la ciutat que, desafortunadament, queden poques parts i són pràcticament irreconstruibles.

M’ha sigut de molta ajuda les fotografies que m’han facilitat diverses persones d’Oliva i de fora i que aporten molta informació. Arran de la presentació, ja m’han fet arribar notícies d’altres fotografies. Sens dubte, és un tema apasionant i que té un gran camp obert d’investigació i recuperació de la història i el patrimoni propi.

Pots trobar l’article al meu espai d’academia.edu.


OpenEdition le sugiere que cite este post de la siguiente manera:
Ferran Escrivà Llorca (19 de diciembre de 2019). Publicació article “Algunes consideracions sobre la música de banda a Oliva fins la primera meitat del segle XX” FERRAN ESCRIVÀ-LLORCA. Recuperado 9 de septiembre de 2024 de https://fescriva.hypotheses.org/1584


También te podría gustar...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Buscar en OpenEdition Search

Se le redirigirá a OpenEdition Search