Digital resources in the Social Sciences and Humanities OpenEdition Our platforms OpenEdition Books OpenEdition Journals Hypotheses Calenda Libraries OpenEdition Freemium Follow us

Seminari d’historiografia. València, 9 i 10 de febrer de 2018

SEMINARI

La música tardo medieval i renaixentista al Regne de València: historiografia i perspectives d’estudi

 

Els propers 9 i 10 de febrer organitzem, junt amb Andrea Bombi, el seminari sobre història i historiografia dels segles XV i XVI. Aquesta iniciativa naix arran del congrés Interseccions. Congrés d’Història de la Música al País Valencià i que tindrà continuïtat amb altres accions.

El full informatiu i d’invitació el podeu trobar al web d’AVAMUS.

El seminari comptarà amb la participació de Cristina Urchueguia (Universitat Bërn), Tess Knighton (ICREA, IMF-CSIC, Barcelona) i Francesc Villanueva (València) entre altres especialistes. El seminari pretén proposar metodologies de treball per a la història de la música en unes èpoques que han estat estudiades però que presenten problemes, llacunes i falta de revisió historiogràfica des dels paràmetres actuals de la musicologia.

En resum, podem destacar dos punts centrals sobre els que poden girar els problemes i possibles solucions:

– Problemes historiogràfics: cort vs capella?.

– Solucions creatives més enllà de les fonts. Com escrivim la història de la música i els seus contextos?

El seminari estarà dividit en dos dies. En la primera part (divendres) volem reflexionar i fer palès els problemes historiogràfics que hi hagut en l’estudi de la història de la música a terres valencianes en aquestes èpoques. De quina manera, les preponderàncies i adscripcions sobre la catedral valenciana i la Cort del duc de Calabria han estat dominant i impedint en certa forma un estudi a fons de la història musical valenciana. Com s’ha estudiat la música de la cort i de quina manera coneixem la música especialment al segle XV, època d’esplendor artístic i cultural al Regne de València.

En una segona part (dissabte) pretenem mostrar com podríem i hauríem d’escriure una història de la música d’aquest temps amb els materials i fonts que coneixem, quines metodologies i eines podem emprar, què podem aprendre d’altres disciplines i de quina manera podem comunicar aquesta història.

Pretenem doncs, posar damunt la taula els problemes i ser creatius en la resolució d’aquests tenint en compte algunes de les corrents actuals de la musicologia històrica com per exemple l’estudi del soundscape, l’estudi de les representacions de poder mitjançant el fet musical o la recerca en arxius menys habituals per a la musicologia.

El seminari està organitzat per AVAMUS, el Departament de Filologia Francesa i Italiana de la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura. A més, hi col·laboren el SNF Project Emergence of 20th Century Musical Experience (Universität Bern) i ICREA.


OpenEdition le sugiere que cite este post de la siguiente manera:
Ferran Escrivà Llorca (25 de enero de 2018). Seminari d’historiografia. València, 9 i 10 de febrer de 2018. FERRAN ESCRIVÀ-LLORCA. Recuperado 14 de enero de 2025 de https://fescriva.hypotheses.org/547


También te podría gustar...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.