Rafael Esteve Nicolau, un murer al poble d’Oliva (article antic)
En les properes setmanes publicaré alguns articles de divulgació que he publicat en revistes locals. La majoria d’elles són sobre música de moros i cristians i els seus autors. Com que en poques setmanes seran les Festes de Moros i Cristians d’Oliva, és una bona ocasió per posar-los a disposició de tothom.
Rafael Esteve Nicolau, un murer al poble d’Oliva
Article publicat al llibre de Festes del Rebollet, 2003.
Ara fa dos anys vaig començar els meus estudis de direcció amb el mestre Pascual Vilaplana. Les classes setmanals estan destinades a formar-nos com a futurs directors de banda, encara que ens hem de preocupar pel repertori i la història de la nostra música.
Sobre aquest segon aspecte, tal vegada menys important a les classes, jo m’hi vaig fixar des d’un principi, no sé si perquè també estudie musicologia o per curiositat personal. Crec que per les dues coses una mica, vaig començar a buscar informacions sobre ciutadans d’Oliva que havien sigut músics i d’altres què, essent de fora, havien tingut molta relació amb Oliva.
Rellegint la Història de la Banda d’Oliva em vaig adonar que va tindre com a director a en Rafael Esteve Nicolau. Poca gent podrà recordar-ho, ja que va estar a Oliva en la dècada dels 20, però d’ell vaig a parlar-los un poc, ja que estic treballant sobre la seua vida i obra.
El mestre Esteve Nicolau va acceptar el càrrec de director de la Banda d’Oliva l’any 1923. Era un home d’un cert prestigi musical que havia dirigit les bandes “Primitiva” de Muro, la de Gaianes i la Beniarrés.
Aquest home, segons diuen les cròniques, de diferents localitats fins i tot, va crear un ambient musical a Oliva com mai s’havia conegut, i per desgràcia tampoc s’ha tornat a produir. Va crear una orquestra simfònica, segurament de les més antigues de la comarca o inclús del País. Tocava als teatres Olimpita i Gascó. Va ser anomenat organista de Santa Maria, que era d’ordenació reial.
És segur, per les informacions que he aconseguit, que el mestre Esteve Nicolau va portar endavant el grup de cantors de Santa Maria al mateix temps que era organista. Molt probablement estaria inclòs en el seu salari.
Investigant una mica, he aconseguit un vals-boston del mestre Esteve Nicolau titulat Olímpia (1929). Aquest vals està dedicat al Teatre Olímpia d’Oliva, no com pensaven a Muro que també tenen un teatre Olímpia. Aquesta peça era a l’arxiu del seu poble. Era molt típic d’aleshores aquest tipus de peces per a Banda amb algun solo d’instruments, en aquest cas de trombó.
També té un fox-trot anomenat Mirando al mar (1925), possiblement també escrit sobre algun tema d’Oliva.
Buscant una mica més he sabut que el mestre va crear una companyia de Varietets i que va col·laborar amb grans veus d’aleshores com eren Mari Palmereta i Pilar López.
Degut a aquest treball d’investigació, m’he trobat amb l’agradable sorpresa, de que el mestre Esteve Nicolau té més d’una peça dedicades a Oliva. El mestre té un pasdoble que s’anomena Aguas Potables. No he trobat cap data de composició. Fa poc que s’ha celebrat el 75 aniversari de l’arribada de l’aigua potable a Oliva, he vist publicades algunes fotos de l’esdeveniment i curiosament el mestre Esteve Nicolau està formant amb la banda d’Oliva a primera filera. Pot estar dedicat a aquest esdeveniment? Possiblement, ja què per aquelles dates el mestre ja es trobava a Oliva.
Sobre la seua producció de música litúrgica he conegut, per correspondències i altres informacions, què té abundants composicions. A l’arxiu de la Unió de Muro hi ha algunes peces, però no es poden atribuir a l’època olivana. És segur que en va composar i segons pareix en alguna carta hi ha dedicades a la nostra Patrona. No sé si a l’arxiu de Santa Maria pot haver alguna cosa. L’única cosa que he pogut trobar és del seu fill Paco Esteve Pastor. Una peça anomenada Trisagio a l’arxiu del mestre Malonda. Aquesta peça la va compondre el mestre Esteve Pastor a la seua adolescència tal vegada influït pel seu pare.
El mestre Esteve Pastor també va estar lligat a Oliva, però en aquest cas en els anys 70, a banda de la seua infantesa i adolescència abans de marxar a València.
Francisco Esteve Pastor va dedicar el pasdoble Eduardo Borràs al gran músic i president de la Banda d’Oliva. És una llàstima que aquest bell pasdoble no s’interprete gairebé mai al nostre poble. La comparsa Múdejares té una marxa mora dedicada per l’autor. La Banda la va interpretar l’any passat al Certamen de Música de Moros i Cristians.
La peça que a mi em pareix més personal i dedicada al poble d’Oliva, és una marxa-himne anomenada Desfila la Banda. La lletra és de Salvador Soler. No sé si aquesta peça s’haurà interpretat alguna vegada, però segon una correspondència, va ser declarat himne d’Oliva l’any 1976… Pot ser sigui errònia la informació.
Acabe aquest article fent-los partícips de la gran riquesa musical que tenim a Oliva encara per descobrir. Tenim autors olivans, totalment oblidats i desconeguts, com ara els mestres Gascó, Juan i Amadeo, el mestre Marzal, el mestre Parra i segur que algun que altre compositor i obres que desconeixem.
OpenEdition le sugiere que cite este post de la siguiente manera:
Ferran Escrivà Llorca (2 de julio de 2018). Rafael Esteve Nicolau, un murer al poble d’Oliva (article antic). FERRAN ESCRIVÀ-LLORCA. Recuperado 13 de enero de 2025 de https://fescriva.hypotheses.org/914